Politikker

Kostpolitik

Den kost der serveres i institutionen bidrager til dannelsen af børnenes kost- og spisevaner, hvilket også gælder kosten der serveres udenfor institutionen. Som institution, personale og forældre er vi forbilleder for børnene – dette også gælder vores måltidsmønstre og spisevaner.

Der arbejdes ud fra at servere solide, varierende og sunde måltider med udgangspunkt i de officielle kostråd, http://www.altomkost.dk/.

Økologi er en essentiel del af institutionen, hvilket er gældende både ved indkøb og egenproduktion i vores køkkenhave. Der vælges altid økologisk fremfor konventionelt, hvilket bevirker at 90-95% af de anvendte råvarer  er økologiske.

Der serveres den samme mad for vuggestue og børnehave.
Børn under et år tages der specielle hensyn til, dette aftales individuelt mellem forældre, pædagoger og køkkenpersonale.

Institutionen respekterer alsidighed, heriblandt forskellige madkulturer. Dette imødekommes ved oftest at servere halal kød og erstatninger for kød til vegetarer. Når der til tider serveres traditionel dansk mad fra den danske madkultur, ikke halal slagtet kød, vil der altid være et alternativ, oftest et vegetar alternativ, til de børn som ikke spiser dette.

Ved lejlighed inddrages børnene i tilberedningen af maden. Dette gælder særligt, i vores udflytter børnehave, ved tilberedning af mad over bål, hvor børnene kan deltage i hele processen ”fra jord til bord”. I byen er de fysiske rammer mere begrænsede og inddragelsen af børnene vil oftest være i forbindelse med skrælning af grøntsager og bagning.

 

Der serveres følgende måltider i institutionen:

Morgenmad:
Kl. 7.00-8.00 foregår fælles for vuggestue og børnehave, i køkkenet

Udvalget består af: havregryn, cornflakes, hjemmelavet mysli og/eller rosiner, fiberskorper/fuldkornsknækbrød/hjemmebagt brød, smør, ost, mælk og vand.
Personalet giver aldrig sukker på børnenes morgenmad, det er udelukkende forældrenes valg.

Formiddag:
Der serveres  lidt frugt eller brød og vand.

Frokost:
Vuggestue kl. 10.30-11.30
Børnehave kl. 11.00-12.00
2-3 gange om ugen serveres der rugbrød. Hertil 3-4 slags pålæg, hvoraf 1 er fiskepålæg og 1 er vegetarpålæg. Derudover er der 2-4 slags grøntsager, agurk og gulerod er fast, yderligere afhænger af årstiden.
1 gang om ugen serveres en kødret med grøntsager eller salat samt kartofler, ris eller pasta.
1 gang om ugen serveres der suppe, oftest på grøntsager (og vegetar), med rugbrød, boller eller hjemmelavede croutoner til og engang imellem pasta.
Af og til serveres der fisk og vegetarretter.
Af og til serveres der grød. Risengrød er fast tradition 1 gang om ugen i julemåneden.

Til frokosten får hvert barn  mælk eller vand.

Når pædagogerne ønsker det, smøres der madpakker, som spises ude af huset. Madpakker består af rugbrød med 3 slags pålæg, altid en slags fisk, og 2 slags grøntsager.

Eftermiddag:
Vuggetue kl. 14.00-15.00
Børnehave kl. 14.30-15.30
Der serveres oftest hjemmebag i form af boller, brød, knækbrød. Hjemmebag er altid med min. 1/3 groft mel, såsom rugmel eller grahamsmel.
1-2 gange om ugen er det rugbrød.  Af og til pølsehorn og (vegetar) pizzasnegle.
Der er oftest smør til brødet, af og til erstattes det af figen, syltetøj, peanutbutter eller honning.
Hver dag er der 2 slags frugt, den ene er af og til skiftet ud med en grøntsag.
Sommetider serveres yderligere koldskål, hjemmelavet smoothie eller lignende.

 

Traditioner:

Fastelavn:
Der serveres hjemmebagte fastelavnsboller med farverig glasur og pynt (gælder dog ikke vuggestuen).

Påske- & julefrokost:
Der serveres en ”traditionel” frokost, eksempelvis bestående af kyllingefrikadeller, sild, røget laks/ørred, æg og rejer, lun oksepostej (og bønnepostej) med rødbeder, pølsehorn, salt kiks og hvidløgsost, pålægschokolade (ikke til vuggestuen), vindruer, ananas, peberfrugt, agurk, tomat og gulerødder.

December:
Risengrød er en fast del af den ugentlige menu (i vuggestuen serveres det uden kanelsukker).

 

Sukkerpolitik

Sukker anvendes som krydderi i madlavningen. Det betyder at sukker indgår i maden, som f.eks. salt/peber, i retter hvor sukker påvirker smagen og bidrager til den kulinariske kvalitet ved eksempelvis at afrunde, afbalancere eller tilføre retten smagsfylde. Sukker anvendes ligeledes ved eksempelvis syltning.
Der anvendes altid økologisk rørsukker.

I vuggestuen må der ikke, med undtagelse af ovenstående, serveres sukker.

I situationer hvor det er muligt at anvende for eksempel honning til at tilføre sødme foretrækkes dette fremfor sukker. Dette gælder ligeledes ved servering af morgenmad, hvor der er mulighed for at vælge rosiner og/eller hjemmelavet müsli fremfor sukkerdrys.?????

I både børnehaven serveres mad/bagværk med sukker i ved særlige lejligheder/højttider. Dette gælder blandt andet;
– Fastelavnsboller til fastelavn
– Pandekager til pandekagens dag
– Pålægschokolade til påskefrokost
– Is i løbet af sommeren når der er behov for at blive kølet ned
– Hjemmelavet syltetøj, til snobrød, når vi plukker bær
– Hjemmelavet hyldeblomstsaft når vi plukker hyldeblomster
– Pebernødder, æbleskiver og småkagebagning ved juletid.

Sukker ved fødselsdage og afslutning i børnehaven:
Personalet opfordrer til kun at medbringe én ting. Det er tilladt at det indeholder sukker, men der er gode erfaringer og stor begejstring for eksempelvis; frugtspyd, samosaer, ”abemad”/frugtsalat, müslibarer, dadel-kakaokugler, boller (eventuelt med kakao, æble og kanel eller rosiner i) og lignende. Der kan eventuelt hentes inspiration på denne side www.altomkost.dk/Opskrifter/Frugtfest/Forside.htm
Hvis I er i tvivl eller mangler ideer, så tal med køkkenpersonalet og pædagogerne.
Det ønskes at sukkerpolitikken ligeledes overholdes ved fødselsdage der holdes hjemme.
Er det et ønske at dele ud ved andre lejligheder opfordres der til at servere boller eller frugt.

Sukker ved fødselsdage og afslutning i vuggestuen:
Personalet opfordrer til kun at medbringe én ting. Det er IKKE tilladt at det indeholder sukker.
Der er gode erfaringer og stor begejstring for eksempelvis; frugtspyd, samosaer, ”abemad”/frugtsalat, dadel-kakaokugler, boller (eventuelt med kakao, æble og kanel eller rosiner i) og lignende. Der kan eventuelt hentes inspiration på denne side www.altomkost.dk/Opskrifter/Frugtfest/Forside.htm
Hvis I er i tvivl eller mangler ideer, så tal med køkkenpersonalet og pædagogerne.
Forældre kan til en hver tid tage kontakt til personalet og frasige sig at deres barn får sukker.

.

Sygdomspolitik

Vi vil meget gerne vide, hvis dit barn bliver sygt. Hvis I ved hvad barnet fejler, vil vi også meget gerne vide det, så kan vi informere andre forældre om, hvilke sygdomme, der er i institutionen og hvordan de håndteres. Af hensyn til planlægning vil vi gerne informeres, hvis dit barn er syg eller holder fri, så tidligt som muligt.

Hvis barnet bliver sygt, mens det er i Askovfondens Børnehus, kontaktes barnets forældre med henblik på at barnet skal hentes. Hvis barnet bliver syg i Nørreskovhus, kontaktes I, så I kan hente barnet, når bussen kommer ind til byen. Vi giver kun medicin, hvis barnet har en kronisk sygdom, og der er en skriftlig instruks fra lægen.

Hvis det bliver nødvendigt at tage på skadestuen med et barn, kontakter vi altid forældrene. Alt efter hvad der er sket, afgør vi telefonisk med forældrene, om de skal støde til på skadestuen, eller om de hellere vil komme direkte til institutionen og selv bringe barnet på skadestuen.

Det er vigtigt, at vi ved, hvor vi kan kontakte jer.
Sørg for at give os de telefonnumre, vi kan træffe jer på i dagens løb. Og husk at give os det nye nummer, hvis I skifter arbejde.

Ferie/fri

Alle børn har brug for at holde ferie med deres familie.

Hvorfor er ferie så vigtigt for børn? Det er vigtigt for barnet at kede sig, da mærker barnet rastløsheden i kroppen og den kommer netop, når man skal slappe af efter en hektisk periode.

Det er ud af rastløshed, at kreativiteten udspringer, det er først når barnet får lov til at kede sig, at barnets fantasi spirer og legende begynder. For at komme dertil skal der holdes ferie, for det kan tager et par uger at nå dertil.

Hvis jeres barn holder en fridag, beder vi Jer kontakte os om morgenen, så vi kan planlægge ud fra det.