Børnehusets yngste spirer leger gartnere i vuggestuen

Nogle vuggestuebørn kan gå, andre kan kravle. Alle kan bidrage til at få planter til at spire og gro. Ligesom de ældre børn i Børnehuset har vuggestuen haft sit eget plante-projekt med et pædagogisk fokus, hvor børnenes motorik bringes i spil. Planteriget er en ny sanseverden, fyldt med spændende oplevelser, som smager godt.

Man fornemmer straks på børnene i vuggestuen, når de sidder samlet om bordet, at jord, vand og frø er den helt rigtige kombination. Børnekroppene kører i højeste gear, for der er masser af sjove konsistenser. Alting indbyder til at man tager det op og mærker på det. Jorden smuldrer imellem fingrene, vandet plasker herligt, og frøene svømmer rundt i en grød af blandet jord og vand. Og så kan de bruge skovlen til at grave, når planterne skal plantes ud på legepladsen, hvor de vokser sig store og stærke med hjælp fra solens stråler.

De små gartnere nyder at få jord ind under neglene.

Det er også spændende at se de små stiklinger titte længere op af jorden for hver morgen, når man har sagt farvel til far eller mor. Og så kan alle de små gartnere jo også vise planterne frem til deres forældre, når de bliver hentet igen om eftermiddagen. Det er nu sjovest med planter som karse, der vokser hurtigt er børn og voksne blevet enige om.

Når jorden er rodet rundt, skal alt hældes op i potten.

Men det allerbedste er at man gerne må blive beskidt, når man leger gartner. For der skal jord og vand til før planterne kan gro. Uh, karsen kilder i næsten, og purløgene føles lidt ligesom tykt græs i hænderne.

Alle gartner-børn fik fyldt plante-potter op, og de voksne hjalp med at sætte skilte i, så vi ved hvilken plante, der vokser op.

De voksne hjælper gerne til, hvis noget driller, men det er nu sjovest, når vi kan vande planten helt selv, kan de voksne godt mærke på børnene. Det giver en særlig stolthed, når det lykkes at slukke planternes tørst, og så gør det knapt så meget at de voksne siger nej, når man forsøger at smage på den lækre grød af jord, som lige er blevet lavet på ens tallerken.

Andre børn elsker at se med, når der skal vandes.

 

Børnene kan næsten ikke vente med at få vandkanden i hånden.

 

Børn og voksne hjælper hinanden, så alt får vand.

Børnene får også udvidet deres horisont, når de tager på tur til det lokale supermarked. De opdager at flere af de store planter ligner nøjagtigt, dem der er ved at komme frem i vindueskarmen, de er bare lidt større.

Når planterne er store nok, så planter gartnerne dem ud.

 

De skal også hjælpes lidt i gang i de nye omgivelser. Så er det godt at børnene har taget vandkanden med.

 

De skal være grundige, så alle planterne får lidt vand.

 

Et fint billede hjælper på at genkende alle planterne.

Vi skal huske at betale for planterne inden vi spiser dem i vuggestuen

Børnene hjælper med at finde de rigtige planter.

SÅ er planterne klar til at blive plantet om udenfor.

Plantetemaet i vuggestuen har også den fordel at børn kan få lejlighed til at smage på grøntsager, som de er blevet præsenteret for mange gange på kort tid. På denne måde tør man måske smage på purløg næste gang det bliver serveret i salaten. Måske erfarer mor og far, at deres barn godt vil spise den broccoli de får serveret til aftensmad derhjemme.

Er du blevet nysgerrig på hvordan man knækker koden til at få børn til at blive mindre kræsne, så får du et par gode råd fra eksperterne her: https://goo.gl/9zYtEF